Акумулатори и батерии литиево-йонни

Акумулатори и батерии литиево-йонни, полезна информация от експертите по акумулатори и правилната им поддръжка.

Акумулатори и батерии литиево-йонни

Според материала използван за направата на катоди и аноди, литиево-йонните батерии биват няколко вида:

 1. Литиево-кобалтов оксид използван за катод – тези батерии са комерсиализирани от Sony през 1991г. Те използват литиево-кобалтов оксид за катод и графит за анод.
 2. Манганов спинел използван за катод – LG, които са третите по големина производители на литиево-йонни батерии в света, използват манганов спинел за техните катоди , като те развиват новия вид батерии за направа на хибридни превозни средства.
 3. Литиево-железен фосфат използван като катод – за пръв път Тексаският университет патентова литиево-железния фосфат като катоден материал за компанията HydroQuebec.

През Ноември 2005 година компанията А123Systems обявява разработката на нов вид литиево-йонни батерии, които могат да работят при температури над 60о С и 2Ач. Батерия може да захрани пик от 70 Ампера без да се повреди. Този тип революционни батерии изключително много се използва в самолетостроенето и направата на ново поколение хибридни автомобили.

 1. Титаниеви аноди – Altairnano е малка фирма намираща се в Рено, Невада , която разработва литиево-йонни батерии с титаниев електрод с нано-размери.Прототипът има 3 пъти мощността на обикновените батерии и се зарежда напълно за 6 мин.Компанията твърди че нейните батерии могат да се презаредят около 20,000 пъти , което прави живота им 20 год. – 4 пъти повече от познатите литиево-йонни батерии.Те могат да работя от -50 до 75о С.

Характеристики:

 •  Специфична енергетична плътност – 150 – 200 Wh/kg ( 540 – 720 KJ/kg)
 • Обемно-енергетична плътност – 250 – 530 Wh/l ( 900 – 1900 J/cm3)
 • Специфична мощност – 300 -1500 W/kg (@20s и 285 Wh/l)
 • Вътрешно съпротивление – 150 – 250 мОм ( за батерия 7,2 V )
 • Разряд при стайна температура – 10%
 • Напрежение в елемента – 3,6 V
 • Диапазон на работна температура от -20 до 600 С

Стойностите варират тъй като се използват различни материали за направата на катода и анода.

Много полезна информация за всички видове акумулатори и акумулаторни батерии, може да намерите в сайта на експертите в тази актуална област akumulatori-sofia.com

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО