Клисурски манастир Вършец стаи лукс

Вършец стаи лукс на достъпни цени за настаняване на всеки в луксозна къща за гости Панорама 3D.

Вършец стаи лукс

Ако търсите добро, чисто и удобно място за настаняване Вършец, без никакво съмнение няма да намерите по-добро в целия район от къща за гости – Панорама 3D

Клисурският манастир (1240 г.)

се намира в непосредствена близост до курортния град Вършец, който е разположен в подножието на връх „Тодорини кукли“. Храмът „Св. Св. Кирил и Методий“ е изработен от майстори от славянската строителна школа. Църквата е построена през 1888 година от камък. Дърворезбата на иконостаса е изработен от орех и е дело на известните самоковски братя Фандъкови. Иконите в църквата са дело на самоукия художник Никола Иванов, който е от школата на Захари Зограф.

Клисурски манастир история

Клисурският манастир е възникнал по време на Второто българско царство, в 1240 година през 13 век. Той е претърпял многобройни набези, грабежи и опустошавания през пет вековното османско иго. Въздиган е от пепелища и винаги е бил огнище на духовна просвета в България. През 1862 година светата обител е разрушена и изгорена от Берковския паша Юсуф бей. Това става точно на празника на Св. св. Кирил и Методий, като всички богомолци и монаси били избити от турците. В 1869 година е възобновен от архимандрит Антим Дамянов и първият му ктитор Илия Стоянов. Тогава се оформя цял манастирски комплекс.

През 1891 г. българският храм е официално осветен от Видинския митрополит. Клисурският манастир е един от най-големите постоянно действащи манастири в България. Обявен е за паметник на културата. През 1937 г. църквата е изографисана от известните български живописци Господин Желязков и проф. Георги Богданов. Иконостасът му е едно истинско творение в българския възрожденски дух на известните Самоковска и Дебърска школа. Иконите в старият храм датират от 18 и 19 век и повечето от тях са дело на зографа Никола Образописов.

Преди няколко години е построен нов, значително по-малък храм на име „Св. Никола“. Освен тези две църкви, манастирският комплекс включва и три големи жилищни сгради, голямо стопанство и магерница. Всички тези сгради са обградили много добре поддържания вътрешен двор. През 2000 г. в аязмото на Клисурския манастир се открива така наречената “жива вода”. Тя идва от връх Тодорини кукли. Живата вода е изворна, с ниско съдържание на минерали и се смята за много лековита.

Клисурски манастир полезна информация

Полезна информация за Клисурски манастир може да намерите и в Уикипедия, свободната енциклопедия.

Снимки на Клисурски манастир може да намерите в Google

Повече полезна информация за интересни и красиви места за посещаване и настаняване в България, може да намерите в нашите категории:

Вашият коментар