Информация за интравенозните терапии

Информирани ли сме относно интравенозните инфузии

Информация за интравенозните терапии. Интравенозната регулация на течностите може да бъде интравенозно капково или инжекционно. То контролира количеството течност, получено интравенозно или чрез кръвния поток. Обикновено течността се инжектира през капкомер или се инжектира със спринцовка под налягане. Капката от витамин обикновено се поставя директно във вената и се свързва с помощта на тънка гъвкава тръба. Тази процедура е безболезнена и не отнема много време.

Витамините, приложени интравенозно, веднага влизат в кръвния поток и действат много по-бързо от тези, които влизат през стомашно-чревния тракт. Капките обикновено се регулират ръчно с помощта на капещото колело. Сестрата трябва редовно да проверява интравенозната доза и да се увери, че дозировката е правилна.

Какви са ползите от интравенозното капене?

Има няколко причини, поради които могат да се прилагат интравенозни течности: рехидратация (загуба на течности), дехидратация след заболяване или след активен спорт, лечение на инфекции с антибиотици, лечение на рак с химиотерапия и облекчаване на болката с някои лекарства.

Течностите за такива процедури се състоят от физиологичен разтвор с добавяне на електролити, глюкоза или концентрирани лекарства. Броят и съставът на лекарствата зависи от нуждите на пациента.

Скоростта и количеството инжектирана интравенозна течност зависи от здравословното състояние, телесното тегло и възрастта. Правилно подбраната скорост гарантира здравето, настроението и имунитета на клиента.

Какво се случва по време на процедурата?

След консултация с лекар се определя вида на коктейла, необходим за ефективно лечение, както и количеството и скоростта, с които те ще бъдат доставени във вената. След това медицинската сестра ще обработи кожата преди инжектирането и ще постави интравенозен катетър. В случай, че има някакви проблеми с потока, те ще бъдат отстранени незабавно.

Възможно ли е да има затруднения по време интравенозната инфузия с витамини?

Има няколко малки рискове, свързани с интравенозни процедури. Това може да бъде лошо обработена кожа на мястото на инжектиране, изместване на катетъра. За да се избегне изместването, пациентът трябва да остане неподвижен и да се опита да не дърпа прозрачната тръба по време на изтичането на течността.

Витамините трябва да се доставят равномерно, през определен интервал, който няма да претовари организма.

Информация за интравенозните терапии. Претоварването може да причини главоболие, високо кръвно налягане, безпокойство и проблеми с дишането. Ако сте здрави, може да се толерира известно претоварване. Скоростта на доставяне на капкомера може да варира в зависимост от медицинското състояние на пациента и причината за приложението на витамините

Интравенозната инфузия на витамини с капкомер е често срещана и много безопасна процедура.

Ако забележите, че капката капе твърде бързо или бавно, кажете на медицинската сестра, за да може тя да провери скоростта на потока.

Вашият коментар