Красиви парапети за стълби, тераси и прозорци

Красиви парапети за стълби, тераси и прозорци

Парапетите са неделима част от външния и вътрешния изглед на сградите. Поставянето на красиви парапети придава завършеност на облика на фасадата. Тяхната основна функция е обезопасяването на външни и вътрешни стълбища, тераси, балкони и прозорци. Не е за пренебрегване и естетическото значение, което имат за жилището, кафенето, обществената сграда. Те могат да са носители на стиловия акцент на интериора или екстериора и да превърнат помещението или сградата в бижу.  Парапетите са задължителен елемент заради безопасността, която изпълняват.

 

Разнообразни решения за красиви парапети за стълби

Според стандартите при повече от три стъпала поставянето на парапет е задължително. В зависимост от ширината и местоположението на стъпалата, парапетът може да се постави от двете страни. Парапетите за стълби могат да бъдат закрепени за стената с конзоли, както и от външната страна. Материалите, които се използват са разнообразни, а комбинацията между тях позволява впечатляващи дизайнерски решения. Важен за естетическото звучене е материалът, от който е направен парапета.  Подходящи материали са алуминий, дърво, месинг, стомана, инокс, ковано желязо и стъкло. Всички те са изключително здрави. Алуминият е лек и изчистен, дървото създава уют, а металът и стъклото внасят лукс. Интересно дизайнерско решение са стоманените въжета, разположени вертикално на определено разстояние, които са подходящи за вътрешни стълби и са естествено допълнение към стила на сградата.

 

Дизайнерските парапети за тераси са от дърво или ковано желязо

Терасата носи стиловия акцент във външния изглед на сграта. В това отношение дървеният материал почти няма конкуренция. И до днес възрожденските къщи радват окото със своите парапети, изработени от дърво. Устояли през годините на набезите на времето и ерозията, тези примери са доказателство и за здравината на материала.  Дървото носи усещането за уют и топлина. Дърворезбата предлага безброй възможности за естетически решения, които зависят само от въображението на майсторите. Безспорно най-големи възможности за дизайнерски решения дават парапетите, изработени от ковано желязо. При тях хоризонталният пълнеж може да бъде изпълнен и като пано, което ги превръща в произведения на изкуството.

 

Парапети за прозорци

Парапетите за прозорци са необходими при тип „френски” и желани при обикновените прозорци. За френските прозорци са подходящи парапетите с вертикален пълнеж, заради сигурността. При обикновените прозорци не са задължителни, но е добре да ги има, защото го обезопасяват и  позволяват на перваза да се поставят саксии с цветя, което допълва колорита на сградата. Парапетите за прозорци се изработват от дърво, месинг, алуминий или ковано желязо, особено за френските прозорци. Както и при парапетите за тераси, кованото желязо може да превърне прозореца в естетическия акцент на сградата.

 

Комбинация от материали

Оригинални изпълнения на парапети за прозорци се постигат с комбинация от различни материали. Съчетанието зависи от желанието на клиента. Важно е да бъде съобразено със стила на сграда. За модерните сгради са подходящи комбинациите на метал със стъкло. Независимо дали е месинг, стомана или алуминий, стъклото придава лукс и изчистеност. Вариантите са прозрачно стъкло, матирано, с орнаменти, както и цветно. Комбинацията на дърво и метал също може да бъде сполучлива ако се вписва в цялостния облик на сградата.

Свържете се с нас и ние ще Ви предложим най-подходящия избор за Вас!

Вашият коментар