Лекарство против сънливост

Лекарство против сънливост

Модафинил се използва за лечение на прекомерна сънливост, причинена от нарколепсия (състояние, което причинява прекомерна сънливост през деня) или разстройство на съня при работа на сън (сънливост по време на планираните будни часове и затруднено заспиване или заспиване по време на планираните часове на сън при хора, които работят през нощта или при ротация смени). Модафинил също се използва заедно с дихателни устройства или други лечения за предотвратяване на прекомерна сънливост, причинена от обструктивна сънна апнея / синдром на хипопнея (OSAHS; нарушение на съня, при което пациентът спира за кратко дишането или диша плитко много пъти по време на сън и следователно не получава достатъчно спокоен сън). Модафинил е в клас лекарства, наречени агенти за насърчаване на будността. Той действа чрез промяна на количествата на някои естествени вещества в областта на мозъка, която контролира съня и будността.

Как трябва да се използва това лекарство?

Модафинил се предлага под формата на таблетка, която се приема през устата. Обикновено се приема веднъж дневно със или без храна. Ако приемате модафинил за лечение на нарколепсия или OSAHS, вероятно ще го вземете сутрин. Ако приемате модафинил за лечение на разстройство на съня при работа на смяна, вероятно ще го приемете 1 час преди началото на вашата работна смяна. Вземете модафинил по едно и също време всеки ден. Не променяйте времето на деня, в който приемате модафинил, без да говорите с Вашия лекар. Говорете с Вашия лекар, ако работната ви смяна не започва по едно и също време всеки ден. Следвайте внимателно указанията на етикета с рецепта и помолете Вашия лекар или фармацевт да обясни всяка част, която не разбирате. Вземете модафинил точно както е указано.

Модафинил може да формира навик. Не приемайте по-голяма доза, приемайте я по-често или приемайте за по-дълъг период от време, отколкото Ви е предписал Вашият лекар.

Модафинил може да намали сънливостта ви, но няма да излекува разстройството на съня ви. Продължете да приемате модафинил, дори ако се чувствате добре отпочинали. Не спирайте приема на модафинил, без да говорите с Вашия лекар.

Модафинил не трябва да се използва вместо достатъчно сън. Следвайте съветите на Вашия лекар относно добрите навици на съня. Продължете да използвате каквито и да е дихателни устройства или други лечения, предписани от Вашия лекар за лечение на Вашето състояние.

Какво трябва да направя, ако забравя доза?

Не приемайте пропуснатата доза. Изчакайте следващия път, когато трябва да приемате модафинил, и след това вземете нормалната си доза. Ако приемате модафинил твърде късно през будния си ден, може да ви е по-трудно да заспите. Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

Какви специални диетични инструкции трябва да следвам?

Говорете с Вашия лекар относно яденето на грейпфрут или пиенето на сок от грейпфрут, докато приемате това лекарство.

Вашият коментар