Недостатъците на винетки за автомобили

Недостатъците на винетки за автомобили

Проучване установи ключови недостатъци, като непропорционално ценообразуване, липса на винетки, подходящи за транзитни или краткосрочни потребители, и някои правоприлагащи практики.

Проучване на данъчните системи в Европа

От страните от ЕС, които имат винетна данъчна система за автомобилите, Унгария има най-добрата, а Словения – най-лошата. Това е констатацията на проучване за Комисията, която разглежда седемте съществуващи системи. Скоро ще се публикува проект на насоки за правителствата относно минималните стандарти за винетки.

Какво представлява винетката?

Винетката в автомобилния транспорт е такса, базирана на времето, която дава достъп до част или цялата пътна мрежа. Всички страни от ЕС използват винетна система- Австрия, България, Чехия, Унгария, Румъния, Словакия и Словения. Швейцария изисква всички превозни средства, които използват нейната магистрална мрежа, да имат винетка, докато Великобритания обмисля базирана на времето винетна система за камиони.

По-справедлива система за таксуване

В подготовка за съобщението относно превръщането на винетките в по-справедливи, по-екологични и по-малко дискриминационни спрямо чужденците, Комисията поиска от американската управленска консултантска компания Booz and Company да проучи всичките седем съществуващи системи. Унгария се представя най-добре по отношение на спазването на принципите на ЕС, докато Словения е най-лоша. Понастоящем няма правила на ЕС относно винетките за автомобили, но всички такси трябва да бъдат „пропорционални“ и „недискриминационни“.

Заместник-директорът Нина Реншоу каза: „Ние следим къде този вид изследване води Комисията. Ще знаем повече, когато публикува съобщението си относно минималните стандарти за винетки скоро. Не се знае дали ще има последици и за трафика на камиони, като се има предвид, че в Бялата книга на ЕС за транспорта се казва, че инфраструктурното таксуване за камиони трябва да бъде въведено до 2016 г.

„Успокояващо е да видим, че докладът на Booz & Co подчертава недостатъците на базираните на времето системи – урок за британското правителство, тъй като то иска да въведе базирана на време винетка за камиони – и разглежда различни такси за винетки въз основа на емисиите класове. Ще търсим да видим дали Комисията предлага определяне на максимални дневни/седмични/месечни ставки. Така ще се избегне дискриминация срещу случайни участници в движението, и дали тя включва отстъпки за по-чисти превозни средства.“

Вашият коментар