Пица сос от карамелизиран лук

Пица сос от карамелизиран лук – как да направим този популярен топинг.

Пица сос от карамелизиран лук

Ако обичате карамелизиран лук върху пица, тогава имате нужда от солидна рецепта, за да ги направите у дома. Това е лесно, изисква само четири съставки и 30 до 40 (предимно неактивни) минути от вашето време. Направете голяма партида и замразете лука в отделни контейнери, така че да сте готови, когато настроението удари!

Топинг за пица с карамелизиран лук

Забавен факт: Преди имах сериозно отвращение към лука. Майка ми, страстен любител на лука, опита всичко — готвеше ги малко по-дълго от предложените рецепти, нарязваше ги на наистина малки парченца, бръснеше ги изключително тънко за сандвичи — но аз просто не можех да се справя с текстурата (не съвсем хрупкава, не съвсем мек) и аромат на задната част на гърлото. Накрая открихме, че има само два начина, по които мога да ям лук, без да се запушвам: карамелизиран и ситно настърган. Аз самата като майка едва сега мога да оценя чистата преданост на майка ми, докато тя стоеше на тезгяха и разбиваше цял лук на ръка с ренде за кутии, бодещи очи, сълзи се стичаха зад очилата.

Това, че съм пица блогър, ми помогна да премахна отвращението ми с течение на времето. Научих се как да правя карамелизиран лук преди години, а сега дори се наслаждавам на (много тънки) резени червен лук върху от време на време сандвич с риба тон. Всъщност днес лукът (суров и варен) се нарежда солидно в средата на моя списък с любими гарнитури за пица! Виж, мамо, цялото това неуморно стържене на лук не беше напразно!

КАК ДА КАРАМЕЛИЗИРАМЕ ЛУКА

Нарежете няколко средно големи жълти (сладки) лукчета.
Разтопете парче масло в широк тиган с дебело дъно.
Добавете лука в тигана, разбъркайте, докато се покрие с разтопеното масло, и гответе на среден огън, докато стане мек и лепкав и кафеникаво-оранжев цвят.
Налейте малко бульон и разбъркайте, докато течността намалее, създавайки кисела консистенция.
Карамелизиран лук

Снимки на песто от цвекло, може да видите разбира се в Google

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО