Почистването на ДПФ филтри 

Прогресът, както знаете, не стои неподвижен. Изискванията за намаляване на вредните емисии в атмосферата стават все по-строги и по-строги. Това принуждава производителите на автомобили да прибягват до използването на сложни и скъпи системи за последващо третиране на отработени газове. По-специално това засегна двигателите, работещи на дизелово гориво. В края на краищата именно те имат изразен проблем с прекомерното образуване на сажди в определени режими на работа.

Почистването на ДПФ филтри

И така, какво е дизелов филтър за твърди частици, който е известен още като DPF (филтър за твърди частици) или FAP (Filtre a Particules)? Вече въз основа на името основната му цел става съвсем разбираема. Това е улавянето на най-малките частици сажди, които се образуват при непълно изгаряне на гориво. Процесът на натрупване обаче не може да продължи безкрайно. Почистването на ДПФ филтри не е достатъчно – необходимо е още, изгаряне или, както се нарича още, регенерация. За успешното му прилагане е необходимо условието за повишена температура на отработените газове.

Съответно се разграничават два вида регенерация: пасивна и активна. При пасивна регенерация се постига повишена температура на отработените газове поради продължителната работа на двигателя под товар, например движение по магистралата. Но както показва практиката, не всички автомобили имат възможност редовно да излизат по магистралата, а често напротив, прекарват по-голямата част от времето си в градски режим, в задръствания в града. В този случай ECU трябва да започне самия процес на активно почистване на филтъра за твърди частици.

Обикновено изглежда така:

На празен ход леко се покачва и компютърът дава команда да впръска допълнителна порция гориво в края на изпускателния ход. Поради това температурата на отработените газове значително се повишава и натрупаната сажди изгаря. И всичко би било наред, ако не заради характеристиките на работата на автомобилите у нас. Факт е, че при изгаряне на некачествено гориво се образуват достатъчно голям брой въглеводородни частици, които буквално запълват филтъра за прахови частици като смола. Освен това, не всички собственици на автомобили използват правилните двигателни масла, съдържащи намалено количество алкални добавки. В резултат на това маслото, което неизбежно влиза в горивната камера, изгаря и образуваната сулфатна пепел се утаява във филтъра за твърди частици. Също така, не забравяйте за вредния стил на шофиране на филтър за твърди частици за някои водачи, при който се изисква пълна мощност от двигателя (обогатена смес), но честотата на въртене на коляновия вал не е достатъчно висока.

Именно тази комбинация от фактори води до факта, че с течение на времето става необходимо да се почисти филтърът за твърди частици.

Вашият коментар