Гипсокартонът – популярен строителен материал

Как се работи с материал  гипсокартон

За да се придаде извита форма на лист от гипсокартон, той първо се накисва с вода и се огъва според нуждите, а след изсъхване листът от гипсокартон ще придобие желаната форма. Такива свойства на листовете от гипсокартонът Ви позволяват да приложите почти всеки дизайн при декориране на апартамент.

Но трябва да се има предвид, че колкото по-сложни са формите, толкова по-трудно е да се съединят ръбовете на листовете. А обработката на фугите до голяма степен ще зависи от умението на мазача. Много по-лесно е да монтирате прави листове гипсокартон, но дори и там много зависи от правилната маркировка и монтаж на рамката.

След като инсталирате гипсокартон, трябва да знаете, че не можете да го натоварите силно. Например, таван не може да бъде натоварен с повече от 6 кг на 1 квадратен метър. И за да закрепите товара, трябва да използвате разширяеми пластмасови дюбели.

Размерът на листа за гипсокартонът обикновено е:

  1. ширина 1200; 600 мм;
  2. дължина 2000-4000 мм със стъпка 50 мм;
  3. дебелина 6,5-24,0 мм.

Има и листове гипсокартон според вида на надлъжен ръб. Използват се различни видове ръбове на листа в зависимост от вида на по-нататъшната обработка на шевовете. Най-често срещаните листове за гипсокартон имат скосени ръбове, което Ви позволява да шпакловате шевовете без образуване на издатини.

Ние сме търговска фирма Естро и нашата цел е намирането на оптимално решение за всеки конкретен проект.  За връзка с нас: (+359) 89 664 2072.

За какво се използва гипсокартонът

От известно време гипсокартонът се е превърнал в изключително популярен строителен материал. Гипсокартонът на практика е сандвич панел, външните слоеве са от картон, а междинният слой е от гипс. За допълнителна плътност в гипса се смесват фибростъкло и специална армираща смес, а за свързване на картона и гипса се използва специално лепило за гипсокартон. Самият картон, който се използва при производството на гипсокартон, трябва да има определени свойства:

  1. да бъде гъвкав;
  2. да има гладка повърхност, която може да бъде завършена веднага след монтажа;
  3. да има свободно преминаване на въздух, т.е. „диша“;
  4. да абсорбира влагата при висока влажност на въздуха и освобождава при ниска влажност, за да поддържа оптимален микроклимат.